keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Ekupuoli ja sulokuva – sukupuoli ja elokuva

Toinen näkökulma Orionin elokuvailtapäivään. :)

Nuori mies syö sotkuisessa keittiössä makkaraa ja puhuu Freudista ja psykoanalyysista. Miehen vyötäröllä roikkuvat parin vuosikymmen takaa tutut korvalappustereot, ja hän on pukeutunut klassisiin Suomi-verkkareihin. Kymmenet tylyläiset istuvat paikallaan riveissä ja kuuntelevat miehen sanoja. Katseet ovat kiinnittyneet miehen makkaraa jauhavaan suuhun. Mistäköhän tässä mahtaa nyt olla kyse?

No, kyse on tietenkin yhdestä Tylyn ilmiöpohjaisen vitosjakson kohokohdista, Orion-elokuvateatterissa järjestetystä leffatapahtumasta. Koko vanha Orion-elokuvateatteri oli nimittäin tiistaina 29.4. vuokrattu koulullemme, ja katsoimme siellä elokuva- ja sukupuolisuusilmiöiden hengessä lyhytelokuvan Lauran huone (1988). Paikalla oli myös lyhytelokuvan käsikirjoittanut ja ohjannut Kaisa Rastimo, joka kertoi meille elokuvan syntyprosessista ja vastaili kysymyksiimme.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Kaisa Rastimo kertoo Lauran huoneen teosta.

Orionin elokuvatapahtumassa pureuduttiin kahteen Tylyn vitosjakson ilmiöön: elokuvaan ja sukupuolisuuteen. Elokuvaan ja sen tekoon saimme monia eri näkökulmia, ja Lauran huone -lyhytelokuvan henkilöhahmot rikkovat perinteisiä sukupuolirooleja ja herättävät ajatuksia. Sukupuolisuutta käsitellään lyhytelokuvassa huumorin keinoin.

Erityistä kiitosta Lauran huoneelle voi antaa myös puvustuksesta ja lavastuksesta. Tämänkin tekstin alussa mainittu makkaramies nauratti jo pelkällä ulkoasullaan, ja lyhytelokuvan päähenkilön Lauran kodissa vallitseva kaaos vaikutti koko elokuvan tunnelmaan. Elokuva viihdytti ja puhutti siis monella tasolla, joten sen katsominen ei varmasti ollut kenellekään tylsää ja tavallista puurtamista.


Opiskelijat odottavat elokuvan alkua.

Kuvat: Mikko Damski
Teksti: Alisa Isokoski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.